A tönkölybúza ugyanaz, mint a búza? Mikor lopódzott be ez a búzafajta a köztudatba? Te is csak arra eszméltél, hogy hirtelen népszerű lett? De mégis mi adja a jó hírnév alapját?
1000 g-os fehérliszt; Biopont termék kenyerek, pékáruk készítéséhez.
A válasz egyszerű: a tönkölybúza a XX. századig népszerű gabona volt, majd átvették a helyét a különböző nemesített fajok. A XXI. században visszakerült a térképre, mivel rájöttek, hogy igazán előnyös élettani hatásokkal bír.
Más búzafajtákhoz képest lényegesen magasabb a fehérje- és a sikértartalma. A szervezet által jól hasznosítható aminosavakat, nagy mennyiségű B-vitamint és E-vitamint tartalmaz, valamint kálium, kalcium, vas, mangán, magnézium, fluor, niacin, réz, szelén, cink és rost is jelentős mennyiségben található benne.
Igen széleskörűen használható, mivel gyakorlatilag teljesen helyettesíthető vele a búza finomliszt! Azonban ne felejtsd el, hogy a tisztán tönkölylisztből készült tészta nehezebben kel meg!
Allergén figyelmeztetés: Glutént tartalmaz. Csillagfürtöt mustárt és szóját tartalmazhat.
Tárolási információk: Száraz és hűvös helyen tárolandó!
Felhasználási információk: Kenyérsütéshez, tészták, sütemények készítéséhez.
Összetevők: tönkölybúza fehér liszt*. *Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó alkotó.
Tápanyag-információ egységenként (100 g): Energia: 1412 kJ/334 Kcal, zsír: 2,3 g -amelyből telített zsírsavak: 0,5 g, szénhidrát: 62 g -amelyből cukrok: 3 g, só: 0,01 g, fehérje: 13 g.