RL-190, teljes kiőrlés... Rozskenyér vagy rozsos kenyér? Mi is a különbség?...Hogyan használjam? Benned is sok a bizonytalanság? Íme a válaszok!
1000 g-os bio rozsliszt; Biopont termék kenyerek, pékáruk készítéséhez.
A liszt kódjában az RL a rozslisztet jelöli. A különbség a rozs, illetve a rozsos kenyér között pedig a felhasznált rozsliszt mennyiségében rejlik. Ha 40% fölött van, akkor beszélünk rozskenyérről, míg 15-40% között rozsos kenyérről.
Miért is jó a rozs? Miért válaszd a teljes kiőrlésű változatot? A rozs – főleg a teljes kiőrlésű rozsliszt – élelmi rost tartalma jótékony hatással van szervezetünk működésére. Kalcium, B1-vitamin, E-vitamin, vas, mangán, kálium, magnézium, kalcium, foszfor és niacin tartalma is igen magas. A teljes kiőrlés miatt nem csak a rozsszem belsejében, hanem a héjában és a csírájában található tápanyagok is hasznosulni tudnak.
Alacsony sikértartalma miatt nem célszerű tisztán rozslisztből kenyeret készíteni! A tökéletes eredményért maximum 50-50%-ban keverd más lisztekkel!
Keményítője eltér a búzaliszt keményítőjétől, a vizet jobban képes magába zárni, így a rozskenyér hosszabb ideig friss marad!
Allergén figyelmeztetés: Glutént tartalmaz. Csillagfürtöt mustárt és szóját tartalmazhat.
Tárolási információk: Száraz és hűvös helyen tárolandó!
Felhasználási információk: Kenyérsütéshez, tészták, sütemények készítéséhez.
Összetevők: teljesőrlésű rozsliszt*. *Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó alkotó.
Tápanyag-információ egységenként (100 g): Energia: 1410 kJ/333 Kcal, zsír: 1,6 g -amelyből telített zsírsavak: 0,4 g, szénhidrát: 65 g -amelyből cukrok: 5,2 g, só: 0,03 g, fehérje: 11 g.