Kínai szálas zöld tea mindennapi fogyasztásra.
Sok ázsiai kultúrának már évezredek óta szerves része a zöld tea, ami nem csupán az íze miatt ennyire közkedvelt, hanem kedvező élettani hatásainak köszönhetően is. Ez a teafajta a Camellia sinensis növényről származik, ami Kínában őshonos, de Japánban, illetve Nepál és India bizonyos tartományaiban is termesztik.
Leginkább a szubtrópusokon és trópusokon található tápanyagokban gazdag földet szereti, ahol emellett ideális a hőmérséklet és a páratartalom. Annak ellenére, hogy ugyanarról a növényről származik, mint a fekete tea, sokkal több értékes összetevőt tartamaz, amit a sokkal kíméletesebb feldolgozásnak köszönhet.
Más teafajtákkal ellentétben a zöld tea sok katekint tartalmaz, többek között EGCG-t – teljes nevén epigallokatekin-gallátot. A katekinek másodlagos növényi anyagok, melyek antioxidánsokként leküzdik a szervezetben található szabad gyököket, ezáltal erősítve az immunrendszert.
A zöld tea ezen kívül koffeint is tartalmaz, aminek köztudottan élénkítő hatása van. Az íz szempontjából a tealevelekben található aminosavaknak van kiemelkedő szerepük. További hatóanyagok a C-, B- és B2-vitamin, kalcium, kálium, foszfát, magnézium, réz, cink, nikkel, karotin és fluorid. Mivel a zöld teában több a cserzőanyag, a fekete teánál fanyarabb az íze, azonban szintén ennek a tulajdonságának köszönhetően gyomor- és bélnyugtató hatású.