A barna rizsnél a hántolás után nem koptatják le a pelyvás héj alatti úgynevezett "ezüsthártyát" (korpa és csíra) ezért marad barna.
Emiatt nagyobb a tápértéke, viszont lassabban fő, s keményebb marad.
Hogyan készítsük el úgy, hogy igazán finom legyen?
Az első lépés az öblítés. Ezután, ha időnk engedi nagyon jót tesz a barna rizsnek az áztatás, egy-két óra már elég is. A másik fontos előkezelő módszer a pirítás: ha egy kevés olajon átpirítjuk, mielőtt felöntenénk a vízzel, kap egy olyan extra, diós állagot, ami nagyot dob az élvezeti értékén. Végül kétszeres mennyiségű vízben hagyományos módon megpároljuk.
Átlagos tápérték / 100 g
Energia: 1480 kJ / 350 kcal
Zsír: 2,8 g
amelyből telített zsírsavak: 0,8 g
Szénhidrát: 74 g
amelyből cukor: 1,1 g
Fehérje: 7,5 g
Só: 0,02 g